sales

ΛΑΖΑΝΙΑ

| Εκτύπωση |  E-mail

lasagna1

Χρόνος Προετοιμασίας: 100' Συνταγή: Ιταλική
Πολυπλοκότητα: stars_3 Μερίδες: 6/8

lasagna1

Kύρια συστατικά: αλεύρι

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ:
600 γρ. αλεύρι
6 αβγά
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο για το βράσιμο των λαζανιών

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ:
250 γρ. βούτυρο
3 λουκάνικα
200 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 καρότο
1 μέτριο κρεμμύδι
1 ματσάκι σέλινο
1 ποτήρι γάλα
250 ml. σάλτσα ντομάτας
Αλάτι και πιπέρι
30 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια (αφού τα έχουμε βάλει 2 ώρες πριν σε ζεστό νερό)
100 γρ. τριμμένη φρυγανιά
1 πρέζα αλάτι
2-3 γαρύφαλλα
1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ:
120 γρ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο
1 λίτρο φρέσκο γάλα
Αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Τέλος, 400 γρ. τριμμένο τυρί Parmigiano Reggiano για την κρούστα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ:
1. Ψιλοκόβουμε το μισό κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο, τα σοτάρετε σε μια κατσαρόλα με βούτυρο και προσθέτουμε τον κιμά, τα μουλιασμένα μανιτάρια, το αλάτι, το  πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
2. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 30’.
3. Στη συνέχεια ρίχνουμε το χυμό ντομάτας, το γάλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλη 1 ώρα, προσθέτοντας νερό αν χρειάζεται.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΖΑΝΙΑ:
1. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη νζύμη ανακατεύοντας καλά (για περίπου 10’) τα αβγά, το αλεύρι, μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και μια πρέζα αλάτι.
2. Ανοίγουμε την ζύμη και την κόβουμε σε λωρίδες περίπου 10 εκ..

ΜΠΕΣΑΜΕΛ:
1. Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ λιώνοντας το βούτυρο σε μια κατσαρόλα.
2. Στη συνέχεια συμπληρώνουμε το αλεύρι.
3. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και ρίχνουμε το ζεστό γάλα, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
4. Ψήνουμε για 10’.

ΛΑΖΑΝΙΑ
1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και προσθέτουμε αλάτι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο (για να μην κολλάνε τα ζυμαρικά).
2. Βράζουμε τις λωρίδες της ζύμης, 4 τμχ κάθε φορά, για λίγα λεπτά και αμέσως τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και τις περνάμε από κρύο νερό (για να σταματήσει ο βρασμός τους).
3. Τοποθετούμε τις έτοιμες λωρίδες της ζύμης (λαζάνια) σε μια πετσέτα κουζίνας, ενώ συνεχίζουμε και για τις υπόλοιπες λωρίδες.
4. Λαδώνουμε ένα ταψί, βάζουμε μια κουταλιά από την σάλτσα κιμά που έχουμε ετοιμάσει και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια (αυτό χρειάζεται για να μην καούν τα λαζάνια).
5. Αρχίζουμε να απλώνουμε τις λωρίδες της ζύμης σε όλη την επιφάνεια, έτσι ώστε να καλύψουν το σύνολο της βάσης του σκεύους.
6. Σκεπάζουμε τη ζύμη με την μπεσαμέλ.
7. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγη από την σάλτσα του κιμά και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη παρμεζάνα (λαμβάνουμε υπόψη ότι πρέπει να φτιάξουμε με τον ίδιο τρόπο 4 στρώσεις, οπότε χωρίζουμε από πριν σωστά τις ποσότητες).
8. Δημιουργούμε αλλεπάλληλες στρώσεις από: λαζάνια, μπεσαμέλ, σάλτσα κιμά και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη παρμεζάνα.
9. Όταν φτάσουμε στη τελευταία στρώση καλύπτουμε με μια γενναία ποσότητα παρμεζάνας.
10. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα στους 160°C.
11. Μόλις τελειώσει το ψήσιμο βγάζουμε τα λαζάνια από τον φούρνο και τα αφήνουμε 5-10 λεπτά πριν τα σερβίρουμε.

Προτεινόμενες συσκευές