ΑEΡΙΟΥ Ή ΗΛΕΚΤΡΙΚOΣ; ΠΟΙΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ;

Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 07 Ιανουάριος 2016 13:04

Σύγκριση των δύο συστημάτων μαγειρέματος

baking1 

Όταν συγκρίνουμε έναν φούρνο αερίου με έναν ηλεκτρικό, η κουβέντα συνήθως γυρνά γύρω από την ενεργειακή κατανάλωση και το κόστος χρήσης! Σύμφωνα με στοιχεία από το Energy Saving Trust της Αγγλίας, οι φούρνοι αερίου και οι ηλεκτρικοί φούρνοι χρησιμοποιούν την ίδια ποσότητα ενέργειας, γύρω στις 200 kWh το χρόνο, αλλά η υψηλότερη τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με το αέριο, κάνει τους ηλεκτρικούς φούρνους πιο κοστοβόρους. Ωστόσο, η συζήτηση κινείται σπάνια στην πραγματικά διαφορετική εμπειρία μαγειρέματος που προκαλεί η κάθε μια τεχνολογία και το πώς αυτή ενδείκνυται ανάλογα με τους διαφορετικούς τρόπους ζωής.

Η πλειοψηφία των φούρνων Smeg είναι ηλεκτρικοί, ωστόσο, από το Νοέμβριο του 2015, κυκλοφορήσαμε και φούρνους 60 εκ αερίου με αέρα στη σειρά Linea. Ωστόσο τι είναι το διαφορετικό στο μαγείρεμα με αέριο;

Οι σύγχρονοι ηλεκτρικοί φούρνοι ζεσταίνουν ταχύτερα και διατηρούν σταθερή θερμοκρασία είτε στο πάνω είτε στο κάτω ράφι. Για πολλούς αυτό είναι μεγάλη ευκολία καθώς επιτρέπει να τοποθετήσετε διάφορα φαγητά σε κάθε επίπεδο, χωρίς διακυμάνσεις θερμότητας. Οι φούρνοι αερίου ωστόσο είναι γνωστό ότι παρέχουν μια ελαφρώς αυξανόμενη παραδοσιακή μορφή θερμότητας που προτιμούν ορισμένοι πελάτες, καθώς τους δίνει ευελιξία μαγειρέματος. Στους φούρνους αερίου, η πηγή της θερμότητας (φλόγιστρο) είναι στο κάτω μέρος, συνεπώς η θερμοκρασία είναι ελαφρώς χαμηλότερη στο επάνω μέρος του θαλάμου. Ωστόσο, η Smeg με το μοναδικό σύστημα Circogas χρησιμοποιεί έναν ανεμιστήρα για να διανέμει τη θερμότητα πιο ομοιόμορφα, επιτυγχάνοντας πιο σταθερή θερμοκρασία στο σύνολο του θαλάμου. Παρέχει επίσης απόλυτη ευελιξία καθώς η λειτουργία του αέρα είναι κατ επιλογή. Η σταδιακή απόδοση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του θαλάμου - από κάτω προς τα πάνω - μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν μαγειρεύετε ψητά, όπου το κρέας και οι πατάτες θα πρέπει να μαγειρεύονται σε χωριστά ταψιά, καθώς θέλουν ελαφρώς διαφορετικές θερμοκρασίες.

Οι φούρνοι αερίου παρέχουν επίσης ένα πιο υγρό περιβάλλον, ιδανικό για το μαγείρεμα συνταγών όπως fruitcake και ψωμί, όπου δεν κινδυνεύουν να στεγνώσουν. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά την καύση παράγονται υδρατμοί. Στον αντίποδα, οι ηλεκτρικοί φούρνοι τείνουν να στεγνώνουν τον αέρα, πράγμα που προτιμάτε στα κέικ.

Τελικά, η επιλογή μεταξύ φούρνου αερίου ή ηλεκτρικού αποτελεί προσωπική προτίμηση, με βαρύτητα σε αυτό που έχει συνηθίσει ο πελάτης και είναι εξοικειωμένος στο να χρησιμοποιεί, καθώς και από την παροχή του σπιτιού. Είναι σημαντικό να εξετάσετε τι σας αρέσει να μαγειρεύετε και πόσο συχνά, για να πάρετε τη σωστή απόφαση σχετικά με το ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς. Οι φούρνοι αερίου της Smeg  είναι διαθέσιμοι στη σειρά Classic, Linea και Colonial.